Wat zijn koudebruggen?

Wat zijn koudebruggen?

En hoe kom je van koudebruggen af?

Een koudebrug is een plaatselijk thermisch lek tussen twee ruimten met (vaak) flinke temperatuurverschillen. Bijvoorbeeld tussen de binnenkant en buitenkant van een woning. Niet alleen door eventuele scheuren en kieren, maar denk vooral aan verbindingen of leidingen door de buitengevel die in de winter de kou van buiten naar binnen geleiden. Met als gevolg een kille leefruimte, hoge stookkosten en soms schimmelvorming. Slecht voor portemonnee, milieu en gezondheid! Gelukkig kunt u er vrij eenvoudig iets aan doen.

Zodra het buiten frisser wordt, kun je het met de blote hand al voelen: een heel lokale stroom koude lucht die naar binnen komt. Dat kan op de vloer zijn, wanneer er stalen balken of betonplaten doorlopen van buiten naar binnen, aan de muur als er sprake is van isolatienaden of van metselresten in de spouw, bij kozijnen en deuren als isolatie ontbreekt of niet goed aansluit en aan het plafond door naar buiten stekende dakplaten. Wat kun je daaraan nou veranderen?

Aan de bouwconstructie kunt u meestal niet veel doen, tenzij u rigoreus besluit het hele pand in te pakken met (goed aangebrachte) isolatie aan de buitenkant. Maar als de oorzaak van een koudebrug eenmaal is vastgesteld, is deze in de meeste gevallen eenvoudig te verminderen of zelfs op te lossen.

Zo kunt u thermoblokkers toepassen op deur- en raamkozijnen, hout, spanten en wanden, zowel aan de binnen- als de buitenzijde.  Ideaal zijn de smalle stroken van de ultradunne Bluedec aerogel deken (5 of 10 mm) in de standaard maten 1450 mm x 40 of 150 mm. Deze zijn voorzien van een zelfklevende band en u kunt ze zelf eenvoudig op de gewenst maat knippen of snijden. Deze stroken kunnen ook op stalen of aluminium profielen op de buitengevel worden gemonteerd. Door bevestiging op de ‘warme’ zijde, voordat bijvoorbeeld gipsplaten worden gemonteerd, heeft deze thermoblokker ook nog de functie van geluidsisolator.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief via de link onderaan aan deze pagina en blijf op de hoogte.

« Terug naar overzicht