Damp-open of damp-dicht isoleren?

Damp-open of damp-dicht isoleren?

Wanneer het isoleren van een woning niet deskundig wordt aangepakt, kunnen de gevolgen groot zijn. Denk aan schimmelvorming, rot en aantasting van de constructie. Maar bovendien zijn verantwoorde keuzes in het belang van de gezondheid van de bewoners.


Wat is het probleem?

Vocht is ‘normaal’ in gebouwen, door te douchen, koken, transpireren, etc. ontstaan er waterdampen. Maar ook via ventilatie als open ramen en deuren, airco’s etc. komt vocht het huis binnen. Dit is allemaal geen probleem, echter wanneer het vocht niet kan ontsnappen, treedt condensatie op en dat zorgt voor problemen.

Damp-dicht

Voor dampdicht bouwen worden plastic folies gebruikt zoals een (zeer) damp remmende of dampdichte folie/dampscherm die wordt aangebracht aan de warme kant (binnenzijde) van de gevel. De reden dat dit wordt gedaan (bij nieuwbouw) is om condensatie in de constructie te voorkomen. Dit dampscherm moet vochttransport voorkomen maar bij onvoldoende ventilatie resulteert dit in een onaangenaam en ongezond binnenklimaat. Het is te vergelijken met het dragen van een plastic jas, maar dan draagt de gehele woning. Daarnaast levert een gaatje in zo’n folie een lek, en kan er toch nog condensatie in de constructie ontstaan. Kortom, een onaangenaam en risicovolle optie.

Damp-open

Ademend bouwen, damp diffusie-open en damp-open bouwen zijn hetzelfde. Het zorgt dat er geen vochtproblemen ontstaan in het gebouw. Door een ademend huis te creëren met damp-open isolatiematerialen wordt het vocht afgevoerd via de lucht en kan het nergens in de constructie ophopen. Wanneer dit gewenst is dient de gehele constructie volledig damp-open te zijn. Wanneer er ergens in de constructie één dampdichte laag wordt aangebracht, is het gebouw niet damp-open. Voornamelijk bij (de renovatie van) monumenten is dunne isolatie gewenst. Let op de algehele dampopenheid van het bouwwerk zodat alle materialen kunnen blijven ‘ademen’. De producten van Bluedec zijn door-en-door dampopen en waterafstotend en hierdoor niet vatbaar voor bacteriën en schimmels. Dampopen wordt door bewoners als aangenaam ervaren.


Luchtdicht bouwen

De constructie dient dus te ademen, maar laat dit via de constructie gebeuren en niet via bijvoorbeeld kieren en scheuren. Zorg dat de woning zo veel mogelijk wind- en luchtdicht is zodat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer buiten, want deze verliezen ziet u terug op de energierekening.


Kortom

Zorg dat de constructie dampopen is zodat het gebouw ademt maar luchtdicht is. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de link boven aan deze pagina en blijf op de hoogte.

« Terug naar overzicht