Hoe isoleer ik een enkelsteens muur?

Hoe isoleer ik een enkelsteens muur?

Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van een steen, er is geen spouw aanwezig en het totaal is meestal niet dikker dan 25 centimeter. Dit komt voor bij oudere woningen (meestal voor 1920) en garages. Maar hoe isoleer je zo’n enkelsteens muur, waar moet je op letten en wat zijn de opties?

Van buitenaf

Door het plaatsen van een isolatielaag tegen de bestaande buitengevel verlies je binnen in de woning geen ruimte en is er geen rotzooi in huis. Het is een ideale manier om wooncomfort te vergroten maar er zijn wel zaken waar rekening gehouden moet worden. Het eindresultaat is het belangrijkste, een goed geïsoleerde muur die ook voldoet aan de wensen voor het uiterlijk.

Hier moet vooraf rekening mee gehouden worden, wat is hetgeen een oude gevel karakter geeft? Als dit monumentale ankers zijn, is het goed als deze (deels) wegvallen? Mogen diepe dagkanten nóg dieper? Wat is het effect van het gekozen materiaal? Naast eigen meningen wordt er meestal ook meegekeken vanuit de gemeente en zijn er vergunningen nodig voor dergelijke ingrepen.

Bereid deze gesprekken goed voor en voorzie de struikelblokken, weet bijvoorbeeld dat er dunne steenstrippen gemonteerd kunnen worden en het helemaal niet zo dik hoeft als vaak wordt gedacht.

Van binnenuit

Door te isoleren aan de binnenkant van een gevel neemt dit over het gehele oppervlakte de ruimte in, is dit overal gewenst en hoe kunt u het oplossen als ruimte van belang is? Traditionele isolatiematerialen worden meestal gemonteerd met behulp van een voorzet wand en afgewerkt met gips waarna pleister aangebracht wordt. Hoe veel ruimte kost deze oplossing in totaal, en ben je daar dan nog steeds tevreden over? Er is meestal geen vergunning nodig en vaak goedkoper omdat er geen steigers gehuurd moeten worden.

Mocht er nou een uitdaging zijn waar dik isolatiemateriaal en/of een voorzetswand niet gewenst is, weet dan van de alternatieven. Bluedec is verkrijgbaar in platen van 1 centimeter, hetgeen dezelfde isolatiewaarde heeft als 4 centimeter traditioneel materiaal. Daarnaast hoeft het niet met een voorzet wand aangebracht te worden en scheelt dit aanzienlijk over het gehele oppervlakte. 

Neem contact op met Bluedec bij dergelijke uitdagingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de link onder aan deze pagina om op de hoogte te blijven.


« Terug naar overzicht