Hallen en stallen isoleren

Hallen en stallen isoleren

In grote ruimtes waar dieren verblijven is het van belang om schimmels te vermijden voor de goede gezondheid. Condensvorming start hier vaak via koudebruggen, een probleem wat kan worden verholpen.

Condensvorming

Kleine druppels water ontstaan wanneer vochtdampen in aanraking komen met een koudere temperatuur dan de omgevingslucht. De waterdamp condenseert, de damp wordt vloeibaar en er ontstaan druppels. Meestal verzamelen deze zich op het plafond.

In de koude maanden wordt er gestookt in hallen waarvan de wanden en daken sneller koud worden, hetgeen de condensvorming bevordert.

Gevolgen

 • Kwaliteitsverlies opslag
  Wanneer bepaalde goederen zoals voedingswaren worden opgeslagen in een vochtige omgeving versnelt dit het rottingsproces.
 • Schimmels en bacteriën
  Een vochtige hal is een ideale plek om schimmels en bacteriën te laten groeien. Dit geeft een onaangename geur, is ontsierend, tast de constructie aan en zorgt voor een algemeen slecht leefklimaat voor alles in de hal.
 • Ziektes
  Wanneer pluimvee, paarden, varkens, koeien, etc. in een vochtrijke omgeving staan tast dit de gezondheid van deze dieren aan. Te lange blootstelling aan een slechte hal leidt tot ziektes.
 • Stookkosten
  Om bovenstaande te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden. Een kosten intensieve optie is om de hal ten alle tijden te verwarmen omdat er geen goede isolatie is aangebracht.

Oplossing
Het liefste voorkomt u condensvorming in stallen, de belangrijkste en gemakkelijkste manier is om goede isolatie aan te brengen. Zorg dat deze dampopen is en het geheel luchtdicht wordt afgewerkt. Koudebruggen kunnen worden ingepakt met goede isolatie zodat thermische transport niet langer door balken en andere constructieve delen naar binnen/buiten gaat. En wanneer er een bestaande kolom ingepakt moet worden is er geen constructie aanpassing nodig want met enkele centimeters Bluedec isoleert u voldoende om koudebruggen te onderbreken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de link onderaan aan deze pagina en blijf op de hoogte.

« Terug naar overzicht