Betaalbare isolatie via nieuw nationaal fonds

Betaalbare isolatie via nieuw nationaal fonds

Twaalf organisaties waaronder Vereniging Eigen Huis pleiten voor een nationaal isolatiefonds van twee miljard euro. Hiermee moet woningisolatie voor zowel de eigenaar als huurder betaalbaar worden.


In het Europese herstelfonds zit 5,6 miljard euro voor Nederland, de twaalf organisaties willen hier het isolatiefonds uit financieren. De voorwaarde van Brussel is dat een deel wordt benut voor het verduurzamen van woningen. Met dit isolatiefonds wordt een goede stap gezet in de energietransitie. Het zorgt uiteindelijk voor een lagere energierekening, een gezonder en prettiger leefklimaat en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Europa om in 2030 55% minder Co₂ uit te stoten.


De inrichting van het nationaal isolatiefonds moet nog worden uitgewerkt door het kabinet. Het idee is dat de huiseigenaar beroep kan doen op een isolatietegoedbon van € 2.000 zodat (jaarlijks) ruim 100.000 eigenaren hun woning verduurzamen. De meeste eigenaren willen wel isoleren maar door een gebrek aan geld, kennis én ingewikkelde subsidiemaatregelen is de drempel vaak te hoog.

Gelukkig wordt dit toegankelijker gemaakt volgens het Nationaal Isolatieprogramma en wordt de hulp binnenkort geboden die nodig is. Zo’n 580.000 huurwoningen hebben een te slecht energielabel (label E,F,G) om na 2030 verhuurd te mogen worden. Ook particuliere eigenaren met zo’n slecht geïsoleerde woning kunnen straks extra ondersteuning krijgen, waarbij gemeenten het voortouw moeten nemen.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de link boven aan deze pagina en blijf op de hoogte.


« Terug naar overzicht