Wat is lambdawaarde (λ)?

Wat is lambdawaarde (λ)?

Lambdawaarde staat voor warmtegeleidingscoëfficiënt en geeft aan in welke mate een materiaal warmte (en kou) geleidt ofwel doorgeeft.

Een hoge lambdawaarde betekent dat de eigen temperstuur grotendeels onveranderd wordt overgedragen aan de omgeving. Dat is het geval bij materialen met een hoge dichtheid, zoals metalen koper en aluminium, die daarom belangrijke toepassingen krijgen in onder meer verwarmings- en koelsystemen.

Een lage waarde geeft aan dat de temperatuur veel minder goed wordt doorgegeven. Hout, stilstaande lucht en isolatiematerialen zijn slechte geleiders. Hoe lager de lambdawaarde, hoe hoger het isolerend vermogen van een materiaal is. Dus isolatiematerialen met de laagste lambdawaardes isoleren het allerbest. Bluedec SL kent een lambdawaarde van 0,0135 – BlueVac 0,004 tot 0,007.

De lambdawaarde is veelal al in uitgebreide testen vastgesteld en aan consumenten gepresenteerd als een gegeven. Ze wordt bepaald door te meten hoeveel energie (in Watt) er door één meter dik materiaal gaat bij een temperatuurverschil – tussen de beide buitenzijdes – van één graad Kelvin:     λ = W/mK. Maar de waarde is ook te berekenen als de R-waarde (warmteweerstand: hoe hoger de warmteweerstand, hoe beter een materiaal isoleert) van een materiaal en de dikte ervan (d) al bekend is: λ = d/R.

« Terug naar overzicht