Monumenten isoleren met behoud van historische uitstraling

Monumenten isoleren met behoud van historische uitstraling

Monumenten zijn vaak prachtige maar wat oudere panden, gebouwd in een tijd dat er weinig aandacht was voor een comfortabel binnenklimaat. Bovendien zijn in de loop der jaren vaak scheurtjes en beschadigingen in de constructie ontstaan, waardoor het tocht en er veel warmte naar buiten lekt.

Het op aangename temperatuur houden van de leefruimten kost veel energie en geld. Daarom is het voor veel eigenaren de hoogste tijd om verstandig te isoleren. Maar waar moet je op bedacht zijn als je de historische uitstraling wilt behouden?

In alle gevallen is het van belang scheuren, naden en kieren te dichten. Waar mogelijk kunt u eenvoudig enkel glas in raampartijen vervangen door monumentenglas, of kiezen voor het plaatsen van voorzetramen. Probeert u wel de oorspronkelijke kozijnen zoveel mogelijk te behouden.

Niet bij alle ingrepen is het van belang om rekening te houden met authenticiteit. Beschikt het gebouw over een grote open zolder die niet in gebruik is, dan kan hier prima worden geïsoleerd met traditionele materialen als steenwol, pir en andere materialen zowel aan de binnenkant van de kap als op de vloer. Hetzelfde geldt voor ruime zalen, verkeersruimten en kelders.

Echter, waar ruimte schaars is of waar authentieke details behouden moeten blijven, is het maken van weloverwogen keuzes essentieel. U kunt bijvoorbeeld besluiten uw dak eenvoudig en snel vanaf de buitenkant te isoleren door het laten aanbrengen van een dunne, extreem goed isolerende (brandwerende) deken onder de pannen, leien of het riet. Daar is dan niets van te zien en bovendien blijven welvingen,  windveren, dakdoorvoeren en goten gewoon intact. Bovendien heeft u geen rommel en overlast in huis. Onder meer met  de deken van Bluedec is ook makkelijk toepasbaar op gevels, zowel binnen als buiten, op plafonds, binnenmuren, in kruipruimten en op vloeren – al dan niet in combinatie met (elektrische of watergedragen) vloerverwarming. Door de geringe dikte van het materiaal (dat in diverse specificaties en ook als plaat te verkrijgen is) kunnen uw oorspronkelijke deuren, kozijnen en ornamenten behouden blijven!

Neem contact op met Bluedec voor dergelijke uitdagingen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief via de link onder aan deze pagina om op de hoogte te blijven .


« Terug naar overzicht