Eerst isoleren en dan ventileren voor een gezonde leefomgeving

Eerst isoleren en dan ventileren voor een gezonde leefomgeving

Gezonde leefomgeving

Voor een gezonde leefomgeving is frisse lucht van groot belang, ook in uw huis. Vroeger hoefde je daar niet echt over na te denken, want door slechte aansluitingen, naden en kieren kwam er met tocht voldoende buitenlucht naar binnen – gewenst en ongewenst. En daarmee in de winter ook kou, terwijl de warmte van binnen naar buiten verdween. Door betere bouw en goede isolatie heeft u daar tegenwoordig geen last meer van en heeft u in huis een gecontroleerde, constantere en comfortabele temperatuur. Start met isoleren en dan ventileren. Maar van natuurlijke ventilatie is vaak geen sprake meer, waardoor de luchtvochtigheid kan toenemen en schadelijke stoffen blijven ‘hangen’. Met als gevolg weer een ongezonde leefomgeving. Daarbij is vochtige lucht in huis – die onder meer ontstaat door ademen, douchen en koken –  moeilijker te verwarmen dus dat kost u dan toch weer meer energie.

Wat nu?

We kunnen iedere dag kort ramen en/of deuren (tegen elkaar) openzetten om de lucht te verversen. Dat helpt, maar is niet voldoende. Want u heeft doorlopend verse lucht nodig, dus die moet dag en nacht worden aangevoerd. De boel (langer) open laten staan is ook geen optie want dan wordt de binnentemperatuur weer de buitentemperatuur en daarvoor heeft u immers niet geïsoleerd.

Natuurlijke ventilatie

Behalve even ramen en/of deuren open zetten is er natuurlijke ventilatie mogelijk door het aanbrengen van ventilatieroosters. Deze zijn vaak in verschillende standen te zetten, zodat ze soms helemaal open staan – bijvoorbeeld bij aangename buitentemperatuur – en soms wat minder open om te voorkomen dat het gaat tochten bij gierende wind. Ook zijn er winddrukgeregelde ventilatieroosters, die zelf meer sluiten als de wind er vol op staat.

Voor natuurlijke ventilatie geldt wel dat er in de winter hoe dan ook warmte verloren gaat.

Mechanische ventilatie

Er zijn veel mogelijkheden om uw woning ‘automatisch’ te ventileren, waarbij de keuze afhankelijk is van uw wensen, budget en uw woning. Kiest u bijvoorbeeld voor een warmteterugwinsysteem, dan wordt binnenkomende lucht eerst opgewarmd met behulp van de warme lucht die naar buiten gaat. Bij de meeste houdt een ingebouwde meter uw luchtkwaliteit in de gaten en regelt het systeem zelf hoeveel er moet worden  geventileerd. Zo’n systeem is meestal vrij eenvoudig in te bouwen.

Zeker wanneer u overweegt aardgasvrij te gaan wonen en/of over te stappen op een warmtepomp, waarbij de woning wordt gestookt op lage temperaturen en de koude lucht moeilijk is op te warmen,  is het van belang een slimme ventilatie-oplossing te kiezen en u dus heel goed te laten voorlichten. Start met isoleren en dan ventileren.

Toch nog na-isoleren?

Is uw woning wel geïsoleerd maar zijn er toch nog enkele naden en kieren waar warmte door weglekt of kou door naar binnen komt? Dan kunt u wellicht plaatselijk na-isoleren, zie hiervoor ook onze blog

“Wat zijn koudebruggen?”.

Schrijf in voor onze nieuwsbrief via de link onder aan deze pagina en blijf op de hoogte.

« Terug naar overzicht